5de leerjaar

Wetenschap- en techniekdag, 24/01/2017

Wetenschap- en techniekdag in de middenschool van Genk.

De ochtend begon met gezaag… haha! De kinderen leerden over harde en zachte stoffen en waaruit glas bestaat. Daarna begon het leuke werk. Goed beschermd met een stofmasker en een veiligheidsbril graveerden de kinderen prachtige figuren in hun glas. Minions, Angry Birds, cobra’s, hondjes,… Tof om te doen!

 

Daarna volgde een demonstratie van vuur, lucht en water door een wetenschapper van Technopolis. Zo leerden we een lange plastieken zak opblazen in 1 adem, hoe we zeepbellen kunnen laten ontvlammen en dat we met extra zuurstof een steekvlam kunnen maken! Dit leek echt op een goochelshow waarbij sommigen verbaasd zaten te kijken.

 

De volgende halte waren de roofvogels: we kregen uitleg over de geschiedenis, soorten, uiterlijk,… en ook allerlei weetjes zoals de kleur van de ogen van uilen of hoe vogels hun prooi in het donker/vanop grote hoogte ontdekken! Het eindigde met het leren vastpakken van deze vogels: iedereen mocht eens proberen.

 

Na de lunchpauze met een lekker warm kopje gratis soep, kwamen we bij “curiscope virtali-tee”. Met een tablet, een app en een T-shirt konden we zo in “ons” lichaam kijken: maag, darmen, hart,… (verder dan buik en borst ging het niet, oef). Alles was in beweging en je kon, door erop te tikken, extra uitleg krijgen. Interessant!

 

Vervolgens was het aan de juf van wiskunde…oh oh wiskunde! Gelukkig was de juf zo creatief geweest met Matroesjkapoppetjes en broccoli, dat we een “fractal” snapten.
Een fractal is afgeleid uit het Latijn en betekent “gebroken getal”. Dat moesten we dan ook maken door te plooien en te knippen. Voor sommigen was dit echt zweten.

 

We eindigden bij de meester van sport. Hoe werkt onze hartslag, hoe kunnen we dit meten, wat is de maximale hartslag. Daardoor kwamen de kinderen te weten wie ouder was: de juf of de meester van sport? Was wel eventjes tellen: 220 min de leeftijd. Na deze theorie konden de kinderen zich uitleven in een spelletje trefbal met de meester.

 

Het was een geweldige leerrijke en toffe dag! Bedankt!

 

Juf Tamara W.

Foto’s op onze facebookpagina

Info van de maand

Nog op zoek naar een leuke toffe warme school voor uw kind?

Wil je onze schoolsfeer opsnuiven.

Loop tijdens een gewone schooldag binnen of maak een afspraak: 089/65 71 76

 

Schoollinks  

Bingel